Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

ROŚLINY PRZYPRAWOWE

Marta Gil-Barańska

Czas wiosny i lata to okres intensywnych prac w ogródkach przydomowych. Siejemy i sadzimy warzywa i rośliny ozdobne. Może warto też pomyśleć o urozmaiceniu i uprawie roślin przyprawowych.

Czytaj więcej...

RZEPAK OZIMY. DESYKACJA ŁANU PRZED ZBIOREM.

Adam Saracen

Problemem w uprawie rzepaku jest nierównomierne jego dojrzewanie. Jak sobie z tym radzić?

Konsekwencją nierównomiernego dojrzewania rzepaku może być pękanie łuszczyn jeszcze przed zbiorem. Straty plonu spowodowane osypywaniem nasion wynoszą niekiedy nawet 30%. Żniwa wieńczą wielomiesięczny cykl uprawy, a zbiór w optymalnych warunkach pogodowych pozwala na uzyskanie dobrego surowca, za który można uzyskać opłacalną cenę.

Czytaj więcej...

PRÓCHNICA A ŻYZNOŚĆ GLEB

Ewa Grzesik

Odczyn gleby, zawartość próchnicy i struktura gleby to trzy czynniki, które decydują o żyzności gleby i wpływają na efektywność nawożenia, w rezultacie decydują o uzyskiwanych plonach. Zły poziom pH, brak próchnicy i złe stosunki wodno-powietrzne prowadzą do blokowania dostępności wielu składników pokarmowych.

Czytaj więcej...

ODCZYN GLEBY W NASZYCH SADACH

Anna Łukasiewicz

W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się mineralnemu odżywianiu roślin sadowniczych, a zwłaszcza roli, jaką w pobieraniu składników pokarmowych odgrywa gleba.

Dokładna znajomość właściwości gleby, a przede wszystkim kwasowości oraz aktualnej zasobności w składniki pokarmowe jest niezbędna do optymalnego nawożenia drzew. Niestety, pobieranie składników mineralnych przez korzenie roślin sadowniczych nie jest prostym odzwierciedleniem ich zawartości w glebie. Oznacza to, że zasobność gleb w poszczególne składniki ma ogromne znaczenie dla ich dostępności dla roślin. Jednak istnieje szereg czynników, które mogą ją ograniczać. Jednym z ważniejszych jest odczyn gleby, wyrażony wartością pH.

Czytaj więcej...

saletrosan 200x200