Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

JESIENIĄ ZBUDUJ WYSOKI PLON RZEPAKU!

Intensywna uprawa rzepaku nastawiona na wysokie plony z zachowaniem najwyższej jakości wymaga od plantatorów dużej wiedzy i doświadczenia. Pamiętając, że rzepak bardzo szybko i nieodwracalnie reaguje spadkiem plonu na wszystkie zaniedbania agrotechniczne (Fot.1), jego uprawa obarczona jest dodatkowym ryzykiem. Aby niezależnie od zmiennych warunków pogodowych przygotować podstawę wysokiego i stabilnego plonu, konieczne jest prawidłowe odżywienie jesienne.

Fot. 1 Objawy „zagłodzenia” rzepaku - efekt złego nawożenia jesiennegoPodstawą planowania nawożenia jest znajomość potrzeb nawozowych rzepaku, zaliczanego do roślin o bardzo dużych wymaganiach pokarmowych. Przykładowo na wyprodukowanie 1 tony nasion (+ plon boczny) rzepak pobiera około 55 kg N, 27 kg P2O5, 60 kg K2O, 12 kg MgO, 40 kg SO3 oraz mikroelementy takie jak bor i mangan.

Warto poznać sposób działania i funkcje podstawowych składników, co pozwoli dostosować poziom nawożenia dla danego miejsca i panujących warunków:

Potas jest odpowiedzialny za regulację gospodarki wodnej, dzięki czemu może ograniczyć stres związany z niedoborem wody. Korzystnie wpływa na syntezę białek podnosząc skuteczność wykorzystania azotu. Składnik ten jest istotnym elementem budulcowym ścian komórkowych, decydującym o ich wytrzymałości i odporności na uszkodzenia mrozowe.

Magnez jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania procesów życiowych, takich jak pobieranie składników mineralnych, synteza tłuszczów czy fotosynteza.
Niedobór w okresie jesiennym hamuje dynamikę rozwoju systemu korzeniowego, co w konsekwencji prowadzi do zjawiska „zagłodzenia” roślin (Fot. 1).
U roślin dobrze odżywionych magnezem produktywność fotosyntezy powoduje większą koncentrację cukrów w roślinie co obniża punkt zamarzania soku komórkowego .

Fot. 2 Objawy niedoboru siarki w rzepakuSiarka w największym stopniu reguluje gospodarkę azotową. Jej brak ogranicza zdolność rośliny do prawidłowego rozwoju, co widoczne jest w okresie jesiennym w postaci chloroz i przebarwień na liściach (Fot. 2) oraz redukcji ilości zawiązków pędów bocznych. Ponadto obecność siarki poprawia odporność roślin na choroby grzybowe.

W celu efektywnego pobierania składników mineralnych od początkowych etapów wzrostu, nawozy potasowe powinny być stosowane w całości przedsiewnie, co umożliwi ich wymieszanie z glebą. Wyjątek stanowią gleby lżejsze, zagrożone wymywaniem potasu w głębsze warstwy profilu. Rozwiązaniem takiej sytuacji jest stosowanie dawek dzielonych, 3⁄4 dawki K w okresie przedsiewnym, oraz 1⁄4 przed wznowieniem wiosennej wegetacji.

Nawożenie jesienne niesie szereg korzyści które pozytywnie przekładają się na przyszły plon. Możliwość pobierania składników pokarmowych z gleby od początku rozwoju, pozwala zbudować fundament plonowania.
Rośliny dobrze odżywione w okresie jesiennym, wytwarzają głęboki i rozbudowany system korzeniowy, tworzą grubą szyjkę korzeniową, inicjują tworzenie pędów bocznych i pędu głównego.

Propozycją strategii jesiennego nawożenia firmy K+S KALI GmbH, jest stosowanie nawozu Korn-Kali (40% K2O, 6% MgO, 12,5% SO3, 4% Na2O). Połączenie potasu i unikalnego magnezu z kizerytu gwarantuje roślinom zbilansowane nawożenie, zabezpieczające potrzeby pokarmowe. Wszystkie składniki nawozu są dobrane w taki sposób, aby oprócz wymaganej ilości K, dostarczyć          również odpowiednią dla początkowego okresu wzrostu ilość magnezu oraz siarki. Korn-Kali jest zatem idealnym nawozem do stosowania jesiennego, który można łączyć z nawozami fosforowymi.

Korn Kali – ma wszystko co ważne!
• Wszystkie składniki odżywcze w nawozie są w pełni rozpuszczalne w wodzie. Są więc łatwo pobierane przez roślinę.
• Odpowiednia granulacja nawozu gwarantuje dokładność przy rozsiewaniu i umożliwia równomierne rozprowadzenie nawozu na większych powierzchniach.
• Składniki z nawozu są dostępne niezależnie od wartości pH gleby, nawóz może być stosowany na każde stanowisko.

saletrosan 200x200