Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

Pszenica ozima - Grupa Azoty

Pszenica ozima Grupa Azoty 1

Artykuł opracowany przez: dr Agnieszka Krawczyk

 

Spi treści:

  • Przygotowanie pola i siew - błędy w agrotechnice drogo kosztują!
  • Brak wody utrudnia prace polowe
  • Siać pszenicę wcześniej, czy lepiej zaczekać?
  • Siew w terminie opóźnionym to często konieczność
  • Nie siejmy zbyt gęsto
  • Jak obliczyć ilość wysiewu ziarna?
  • Właściwe odżywienie jesienne = lepsze przezimowanie
  • Jaki nawóz?

 CZYTAJ WIĘCEJ  >> 

ROŚLINY PRZYPRAWOWE

Marta Gil-Barańska

Czas wiosny i lata to okres intensywnych prac w ogródkach przydomowych. Siejemy i sadzimy warzywa i rośliny ozdobne. Może warto też pomyśleć o urozmaiceniu i uprawie roślin przyprawowych.

Czytaj więcej...

RZEPAK OZIMY. DESYKACJA ŁANU PRZED ZBIOREM.

Adam Saracen

Problemem w uprawie rzepaku jest nierównomierne jego dojrzewanie. Jak sobie z tym radzić?

Konsekwencją nierównomiernego dojrzewania rzepaku może być pękanie łuszczyn jeszcze przed zbiorem. Straty plonu spowodowane osypywaniem nasion wynoszą niekiedy nawet 30%. Żniwa wieńczą wielomiesięczny cykl uprawy, a zbiór w optymalnych warunkach pogodowych pozwala na uzyskanie dobrego surowca, za który można uzyskać opłacalną cenę.

Czytaj więcej...

PRÓCHNICA A ŻYZNOŚĆ GLEB

Ewa Grzesik

Odczyn gleby, zawartość próchnicy i struktura gleby to trzy czynniki, które decydują o żyzności gleby i wpływają na efektywność nawożenia, w rezultacie decydują o uzyskiwanych plonach. Zły poziom pH, brak próchnicy i złe stosunki wodno-powietrzne prowadzą do blokowania dostępności wielu składników pokarmowych.

Czytaj więcej...

saletrosan 200x200