Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

ZAPOMNIANA ROŚLINA

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR

Stanisław Macugowski

Słonecznik bulwiasty, inaczej nazywany topinamburem, u nas jest zapomniany, a na różnych kontynentach, gdzie został rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna – cieszy się popularnością.

Czytaj więcej...

JAK ZOSTAĆ ROLNIKIEM EKOLOGICZNYM?

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR

Małgorzata Kucharska

Przed przystąpieniem do systemu rolnictwa ekologicznego należy dobrze poznać zasady tego rolnictwa i przeanalizować jego realizację w swoim gospodarstwie.

Produkcja metodami ekologicznymi to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Powinna ona łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewnić właściwy dobrostan zwierząt. Jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne.

Czytaj więcej...

CO Z UPRAWĄ BURAKA CUKROWEGO?

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR

Magdalena Połeć

Co z uprawą buraka cukrowego?

Jeszcze 20 lat temu w niemal każdym gospodarstwie rolnym można było zauważyć zainteresowanie rolników uprawą buraka pastewnego. Był cenną paszą dla zwierząt. Również burak cukrowy miał swój znaczny udział w rynku rolnym zarówno u rolników indywidualnych w niewielkich gospodarstwach, jak i tych wielkopowierzchniowych.

Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest niemal 100 odmian buraka cukrowego. Listę odmian rekomendowanych prowadzi Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. W 2015 r. w Polsce zarejestrowano 35073 plantatorów tych roślin okopowych. Uprawa buraków cukrowych jest jednak pracochłonna i kosztowna. Buraki wymagają bowiem drogiego nawożenia i odpowiedniej pielęgnacji. Nie od dziś wiadomo, że buraki cukrowe potrzebują nie tylko dużej ilość promieni słonecznych, ale również deszczu. Opady w związku z niestabilną pogodą trudno jednak przewidzieć.

Czytaj więcej...

PĘDZENIE WARZYW CEBULOWYCH

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice

Anna Chmiel

Pędzenie warzyw cebulowych

Pędzenie warzyw cebulowych to dobry sposób na uzyskanie świeżego szczypioru od późnej jesieni aż do wiosny. Ten sposób uprawy można prowadzić we wszystkich pomieszczeniach ogrzewanych, również w domu na parapecie okiennym. Może to być również dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstw, które dysponują szklarniami, tunelami foliowymi czy mnożarkami.

Czytaj więcej...

saletrosan 200x200