Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

CHOROBY BORÓWKI

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice

Ewa Żak

Z roku na rok rośnie w naszym regionie areał uprawy roślin jagodowych.
Spostrzeżenie to potwierdza zwyżkująca liczba analiz gleby pod te uprawy lub z już istniejących. Jedną z roślin jagodowych o coraz większym znaczeniu jest borówka amerykańska.

Powierzchnia uprawy tego gatunku sadowniczego w Polsce obecnie wynosi od 7 do 8 tysięcy hektarów i stanowi 6% powierzchni wszystkich plantacji roślin jagodowych. To z kolei pokazuje, że w ostatnich latach nastąpił u nas wzrost areału uprawy tego gatunku o 45%. Obecnie Polska jest największym producentem borówki amerykańskiej w Europie, z plonem 13 tys. ton (stanowi to 23% całkowitej europejskiej produkcji).
Pod nazwą „borówka” kryje się wiele gatunków dziko rosnących, wchodzących w skład runa leśnego i pochodzących od nich odmian uprawnych, z których najbardziej znana jest borówka wysoka – zwana amerykańską. Od niepamiętnych czasów owoce borówki były trwałym i docenianym elementem kulinarnym, ze względu na walory smakowe, odżywcze i lecznicze. Wierzono, że mają magiczną i leczniczą moc. Soki i syropy z tych owoców łagodzą kaszel, a przygotowywane z nich herbatki mają właściwości przeciwbólowe.
Wszystkie walory tych jagód powodują, że owoce borówki wysokiej nazwano owocem XXI wieku. Stąd też niezwykle istotna stała się optymalna ochrona tych owoców przed chorobami i szkodnikami, które bardzo negatywnie wpływają na jakość i wielkość plonu tych owoców.

Czytaj więcej...

UPRAWA ZIEMNIAKA W POLSCE

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice

Grzegorz Klusek

Jedną z ważniejszych roślin uprawianych w Polsce jest ziemniak. Pomimo szerokiego rozpowszechnienia nie jest to roślina łatwa w uprawie. Trzeba bowiem dołożyć wielu starań, aby uzyskać zadowalający plon, zachowujący pożądane cechy odmianowe.

Do ważnych czynników agrotechnicznych decydujących o wielkości i jakości plonu ziemniaków należą: dobór stanowiska, uprawa roli, zdrowotność sadzeniaków, termin i technika sadzenia.
Podstawową zasadą przy produkcji jest wybór odpowiedniej odmiany dostosowanej do kierunku produkcji i warunków glebowo-klimatycznych gospodarstwa. Przy wyborze odmiany należy również uwzględnić upodobania konsumentów czy odbiorców.

Czytaj więcej...

TRADYCYJNE ODMIANY W SADZIE

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice

Marta Gil-Barańska

Dziś w sadach dominują nowoczesne odmiany odpowiednie do uprawy szpalerowej. Warto jednak choć na małą skalę powracać do sprawdzonych, starych odmian, które wyróżniają się niepowtarzalnymi cechami.

Współczesne sadownictwo opiera się głównie na uprawie odmian na podkładkach skarlających, tak aby drzewa nie osiągały wysokiego wzrostu i były odpowiednie do uprawy szpalerowej. Wybierane są odmiany o określonych walorach smakowych i organoleptycznych, zależnie od preferencji klientów. Pomimo wdrażania w uprawach sadowniczych nowoczesnych odmian i upraw warto byłoby powracać do uprawy starych, sprawdzonych odmian, które charakteryzują się cechami niespotykanymi u odmian z nowych hodowli. Może nie nadają się do nasadzeń wielkotowarowych, ale na mniejszą skalę można się pokusić o powrót do niekiedy zapomnianych odmian. Poniekąd rolę propagatora zachowania już istniejących starych sadów pełni Program rolnośrodowiskowo-klimatyczny, dając dofinansowanie w Pakiecie 3. „Zachowanie sadów tradycyjnych odmian drzew owocowych”.

Czytaj więcej...

JEŻYNA BEZKOLCOWA

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice

Wiesława Kaczorek

Jeżyna bezkolcowa chętnie uprawiana jest na większych plantacjach, w ogrodach przydomowych i na działkach ze względu na niewielkie wymagania uprawowe.

Jeżyna bezkolcowa (Rubus fruticosus) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest krzyżówką dzikich odmian. Owoce jeżyny mają właściwości lecznicze, wysoką zawartość witamin C i E, są bogate w sole mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń. Można je wykorzystać do robienia przetworów i win. Soki z jeżyny wspomagają trawienie, działają na organizm oczyszczająco i dezynfekująco, można je stosować przy przeziębieniach, w walce z kaszlem i gorączką.

Czytaj więcej...

saletrosan 200x200