Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

KONIECZNE BĘDĄ UMOWY

Marian Szałda


Od 11 lutego 2017 roku obowiązują pisemne umowy na dostawę produktów rolnych. Umowy mają wzmocnić współpracę w łańcuchu dostaw żywności oraz pozycję producenta.
Agencja Rynku Rolnego będzie mogła nakładać na firmy handlowe i przetwórcze kary w wysokości 10% wartości zakupionych produktów rolnych za nabycie tychże produktów bez pisemnej umowy z rolnikiem bądź nabyte wskutek wadliwej umowy. Produktami wyszczególnionymi w przepisie są: zboża, cukier, susz paszowy, nasiona, chmiel, tytoń, owoce i warzywa, produkty z przetworzonych owoców i warzyw, mleko i przetwory mleczne, wołowina i cielęcina, wieprzowina, baranina i kozina, jaja, mięso drobiowe, produkty pszczele, wino, alkohol etylowy pochodzenia rolniczego.

Czytaj więcej...

JAGODA KAMCZACKA

Wioletta Haraźny

Jagoda kamczacka jest rośliną coraz chętniej uprawianą zarówno w ogrodach przydomowych, jak i na plantacjach towarowych. Niezwykłe walory zdrowotne uprawianych odmian zachęcają do stosowania ekologicznych metod uprawy.

Krzewy jagody kamczackiej (suchodrzew jadalny) są łatwe w uprawie, praktycznie nie wymagają ochrony. Są odporne na suszę i na mróz – znoszą temperaturę do minus 45°C, a w czasie kwitnienia tolerują przymrozki do minus 8°C. Problemem w uprawie jagody kamczackiej może być nierównomierne dojrzewanie owoców, podczas niedoborów wody osypywanie się owoców, a także ptaki, które bardzo lubią słodkie jagody. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych, nawet przed pierwszymi owocami wczesnych truskawek.
Rośliny są obcopylne, co oznacza, że do dobrego zapylenia i zawiązania owoców potrzebny jest pyłek innej odmiany, dlatego na działkach i plantacjach należy nasadzać co najmniej 2, 3 odmiany kwitnące w tym samym czasie.

Czytaj więcej...

WSTĘGA PRZECIĘTA

Przetwórstwo owoców i warzyw w gminie Dwikozy ma bogatą tradycję. Nie bez powodu więc tu właśnie powstał inkubator przetwórczy. Będą z niego mogli korzystać m.in. rolnicy zainteresowani przerobem własnych płodów rolnych.

Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Gminą Dwikozy utworzył inkubator przetwórczy. Oficjalnie został on otwarty 8 grudnia 2016 roku, wtedy to wstęga została przecięta.
Wyposażone w odpowiednie maszyny miejsce czeka na pierwszych klientów.
Będą już mieli gdzie suszyć owoce, robić dżemy, powidła, marmolady, konfitury i marynaty warzywne. To powinno pomóc też rolnikom w zagospodarowaniu świeżych owoców i warzyw.

Czytaj więcej...

NIEDOCENIANE PRZEDPLONY

Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR

Marta Ośka

Późna jesień i zima to okres, w którym rolnicy zastanawiają się, jakie rośliny będą uprawiać w następnym roku. Wiąże się to ze szczegółowym zaplanowaniem zmianowania.

Czytaj więcej...

saletrosan 200x200