Pszenica ozima - Grupa Azoty
- Odsłony: 2063
Artykuł opracowany przez: dr Agnieszka Krawczyk
Spi treści:
- Przygotowanie pola i siew - błędy w agrotechnice drogo kosztują!
- Brak wody utrudnia prace polowe
- Siać pszenicę wcześniej, czy lepiej zaczekać?
- Siew w terminie opóźnionym to często konieczność
- Nie siejmy zbyt gęsto
- Jak obliczyć ilość wysiewu ziarna?
- Właściwe odżywienie jesienne = lepsze przezimowanie
- Jaki nawóz?
ROŚLINY PRZYPRAWOWE
- Odsłony: 2837
Marta Gil-Barańska
Czas wiosny i lata to okres intensywnych prac w ogródkach przydomowych. Siejemy i sadzimy warzywa i rośliny ozdobne. Może warto też pomyśleć o urozmaiceniu i uprawie roślin przyprawowych.
RZEPAK OZIMY. DESYKACJA ŁANU PRZED ZBIOREM.
- Odsłony: 2751
Problemem w uprawie rzepaku jest nierównomierne jego dojrzewanie. Jak sobie z tym radzić?
Konsekwencją nierównomiernego dojrzewania rzepaku może być pękanie łuszczyn jeszcze przed zbiorem. Straty plonu spowodowane osypywaniem nasion wynoszą niekiedy nawet 30%. Żniwa wieńczą wielomiesięczny cykl uprawy, a zbiór w optymalnych warunkach pogodowych pozwala na uzyskanie dobrego surowca, za który można uzyskać opłacalną cenę.
PRÓCHNICA A ŻYZNOŚĆ GLEB
- Odsłony: 4293
Odczyn gleby, zawartość próchnicy i struktura gleby to trzy czynniki, które decydują o żyzności gleby i wpływają na efektywność nawożenia, w rezultacie decydują o uzyskiwanych plonach. Zły poziom pH, brak próchnicy i złe stosunki wodno-powietrzne prowadzą do blokowania dostępności wielu składników pokarmowych.