JAGODA KAMCZACKA
- Odsłony: 1914
Jagoda kamczacka jest rośliną coraz chętniej uprawianą zarówno w ogrodach przydomowych, jak i na plantacjach towarowych. Niezwykłe walory zdrowotne uprawianych odmian zachęcają do stosowania ekologicznych metod uprawy.
Krzewy jagody kamczackiej (suchodrzew jadalny) są łatwe w uprawie, praktycznie nie wymagają ochrony. Są odporne na suszę i na mróz – znoszą temperaturę do minus 45°C, a w czasie kwitnienia tolerują przymrozki do minus 8°C. Problemem w uprawie jagody kamczackiej może być nierównomierne dojrzewanie owoców, podczas niedoborów wody osypywanie się owoców, a także ptaki, które bardzo lubią słodkie jagody. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych, nawet przed pierwszymi owocami wczesnych truskawek.
Rośliny są obcopylne, co oznacza, że do dobrego zapylenia i zawiązania owoców potrzebny jest pyłek innej odmiany, dlatego na działkach i plantacjach należy nasadzać co najmniej 2, 3 odmiany kwitnące w tym samym czasie.
WSTĘGA PRZECIĘTA
- Odsłony: 1282
Przetwórstwo owoców i warzyw w gminie Dwikozy ma bogatą tradycję. Nie bez powodu więc tu właśnie powstał inkubator przetwórczy. Będą z niego mogli korzystać m.in. rolnicy zainteresowani przerobem własnych płodów rolnych.
Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Gminą Dwikozy utworzył inkubator przetwórczy. Oficjalnie został on otwarty 8 grudnia 2016 roku, wtedy to wstęga została przecięta.
Wyposażone w odpowiednie maszyny miejsce czeka na pierwszych klientów.
Będą już mieli gdzie suszyć owoce, robić dżemy, powidła, marmolady, konfitury i marynaty warzywne. To powinno pomóc też rolnikom w zagospodarowaniu świeżych owoców i warzyw.
NIEDOCENIANE PRZEDPLONY
- Odsłony: 1296
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR
Marta Ośka
Późna jesień i zima to okres, w którym rolnicy zastanawiają się, jakie rośliny będą uprawiać w następnym roku. Wiąże się to ze szczegółowym zaplanowaniem zmianowania.
ZAPOMNIANA ROŚLINA
- Odsłony: 1101
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR
Stanisław Macugowski
Słonecznik bulwiasty, inaczej nazywany topinamburem, u nas jest zapomniany, a na różnych kontynentach, gdzie został rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna – cieszy się popularnością.