PĘDZENIE WARZYW CEBULOWYCH
- Odsłony: 6536
Źródło: Aktualności Rolnicze wydawane przez ŚODR Modliszewice
Anna Chmiel
Pędzenie warzyw cebulowych
Pędzenie warzyw cebulowych to dobry sposób na uzyskanie świeżego szczypioru od późnej jesieni aż do wiosny. Ten sposób uprawy można prowadzić we wszystkich pomieszczeniach ogrzewanych, również w domu na parapecie okiennym. Może to być również dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstw, które dysponują szklarniami, tunelami foliowymi czy mnożarkami.
Szczypiorek
Do zimowego pędzenia szczypiorku najlepiej użyć dobrze wyrośniętych kępek jednorocznych, ewentualnie dwuletnich, o średnicy nie mniejszej niż 8 cm. Rośliny przeznaczone do pędzenia nie mogą mieć obcinanego szczypioru w okresie uprawy w polu. Aby uzyskać dobry materiał do pędzenia konieczne jest większe nawożenie roślin w okresie intensywnego wzrostu w polu, szczególnie azotem w czerwcu i lipcu. Jesienią, po przejściu przymrozków należy wykopać kępki roślin, przyciąć szczypior, wysuszyć, oczyścić je z zaschniętych liści i zabezpieczyć przed mrozem.
Kępki można zadołować lub przenieść do pomieszczenia, w którym będą przechowywane do momentu rozpoczęcia pędzenia. Szczypiorek przechodzi okres spoczynku fizjologicznego (ok. 3 miesiące), dlatego koniecznym zabiegiem poprzedzającym pędzenie w okresie XI-I jest skrócenie tego spoczynku do 4-6 tygodni. Zabieg ten polega na zanurzeniu kępek szczypiorku w wodzie o temperaturze 35-40°C przez 12-16 godzin. Okres pędzenia trwa 3-6 tygodni w zależności od temperatury. Do pędzenia zimą można wykorzystać szklarnie, tunele foliowe. Kępki szczypiorku z ziemią można sadzić do skrzynek, doniczek, różnego rodzaju pojemników, sadząc je gęsto jedna przy drugiej. Chcąc uzyskać wysoki plon i dobrej jakości szczypior, przez pierwsze 2 tygodnie należy zapewnić roślinom temperaturą 20-22°C, a później 14-16°C. Szczypior w pierwszym okresie pędzenia ma niewielkie wymagania świetne, ale w drugiej połowie uprawy należy wystawić go na działanie światła. Będzie wówczas jędrny i dobrze wybarwiony. W okresie pędzenia rośliny powinny być regularnie podlewane, ale w małych dawkach. Optymalna wilgotność powietrza wynosi 75-80%.
Nawożenie w okresie pędzenia nie jest wskazane, ponieważ roślina czerpie składniki pokarmowe z organów spichrzowych. Szczypior zbiera się jednorazowo, kiedy osiągnie wysokość 15-20 cm. Można uzyskać ok. 6 kg szczypiorku z 1 m2 uprawy.
Cebula
Do pędzenia można wykorzystać duże zdrowe cebule z gąbczastymi szyjkami, które nie nadają się do przechowywania ani do handlu. Podobnie jak szczypiorek można sadzić do doniczek, skrzynek, różnego rodzajów pojemników. W zależności od wielkości cebul sadzi się je w rozstawie 6-8 x 6-8 cm na głębokość ¾ długości cebul. Do pędzenia rośliny nie wymagają specjalnego podłoża i nawożenia, ponieważ korzystają z substancji zapasowych zgromadzonych w cebulach. Do wytworzenia systemu korzeniowego konieczne jest utrzymanie temperatury w zakresie 9-12°C, a w okresie wzrostu szczypioru 20-25°C. W okresie pędzenia cebula wymaga umiarkowanego podlewania i częstego wietrzenia.
Szczypior zbiera się, gdy ma 30-40 cm długości. Pędzenie cebuli trwa w zależności od warunków uprawy 3, 4 tygodnie. Z 1 m2 uprawy można uzyskać ok. 8-20 kg.
Cebula siedmiolatka
Do pędzenia mogą być przeznaczone zarówno cebule gąbczaste, jak i z zaschniętą szyjką. Po zbiorze z pola przechowuje się w piwnicy w lekko wilgotnym piasku. Do najwcześniejszego pędzenia np. w listopadzie należy wykorzystać cebule gąbczaste, a do późniejszego cebule z zaschniętą szyjką Bezpośrednio przed pędzeniem, należy przerwać cebulom fazę spoczynku poprzez moczenie cebul w wodzie o temperaturze 30-35°C przez ok. 12 godzin, po czym obciąć szyjki korzeniowe powyżej mięsistymi łuskami.
Można również przerwać spoczynek poprzez umieszczenie cebul w pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C i wilgotności względnej 80-85%.
Przy sadzeniu należy pamiętać, aby szyjka korzeniowa była nad powierzchnią podłoża. W okresie pędzenia należy umiarkowanie podlewać i wietrzyć pomieszczenia. Długość okresu pędzenia zależy od temperatury w pomieszczeniu. Przy optymalnych warunkach można zbierać szczypior po ok.
3 tygodniach.
Czosnek
Do pędzenia nadają się duże i grube ząbki lub główki bez suchych łusek okrywających. Sadzi się je na głębokość 2/3 wysokości. W okresie pędzenia czosnek wymaga dostępu światła i umiarkowanego podlewania.
Szczypior nadaje się do zbioru, gdy szczypior osiągnie długość 20 cm.