KUKURYDZA - POTAS I MAGNEZ NA START!
- Odsłony: 9273
Potas – gwarantuje wysoki plon
Składnikiem pobieranym w największych ilościach przez kukurydzę jest potas (K). Pierwiastek ten pełni w roślinie wiele ważnych funkcji, ale szczególnej uwagi wymagają dwie tj.: gospodarka azotem oraz gospodarka wodna. Rośliny dobrze odżywione potasem efektywnie gospodarują azotem, a w latach suchych wykazują większoną odporność na stres wodny. Odpowiednio wysoka zasobność gleb w K pozwala roślinie dobrze gospodarować wodą, co przekłada się na efektywny procesy kwitnienia i zawiązywania ziarniaków. Warto dodać, że optymalna skuteczność potasu osiągana jest jedynie w połączeniu z magnezem.
MALINY I JEŻYNY – prawidłowa ochrona to wysoka jakość owoców
Maliny i jeżyny należą od dawna do najchętniej konsumowanych owoców uprawianych w europejskiej strefie klimatu umiarkowanego, ze względu na swe właściwości odżywcze i smakowe.
Owoce te zawierają witaminy A, C, B2, PP, a także potas, żelazo i miedź. Sok z malin jest powszechnie stosowany w leczeniu przeziębień i grypy, gdyż wykazuje działanie napotne. Zawiera on również znaczne ilości magnezu, wapnia i potasu, które obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwmiażdżycowo. Ze względu na zawartość kwasu foliowego powinien być spożywany przez kobiety w ciąży. Maliny stosowane są przy leczeniu niestrawności i biegunek. Zawarty zaś w nich błonnik wspomaga odchudzanie. Są też składnikami kosmetyków, np. kremów do rąk, balsamów do ciała, gdyż działają regenerująco i odmładzająco na skórę.
MIKROELEMENTY W NAWOŻENIU UPRAW SADOWNICZYCH
- Odsłony: 9759
MIKROELEMENTY w nawożeniu upraw sadowniczych
Do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz dobrego plonowania roślin sadowniczych niezbędnych jest 12 składników mineralnych, 6 makroelementów – azot (N), fosfor (P), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), siarka (S) oraz 6 mikroelementów – bor (B), cynk (Zn), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu) i molibden (Mo).
Dlaczego Korn-Kali®?
Korn-Kali to idealne rozwiązanie nawozowe niezbędne w uprawie buraka cukrowego. Potas w formie chlorkowej (40% K2O) oraz magnez i siarka w formie kizerytu (6% MgO), (12,5% SO3) oraz sód (4% Na2O) kompleksowo odżywiają buraka cukrowego w okresie wegetacji. Składniki mineralne są dobrane w odpowiednich proporcjach (co zapobiega ich wzajemnemu uwstecznianiu), aby rośliny od początku rozwoju miały łatwy dostęp do K, Mg, S i Na. Wszystkie składniki pokarmowe zawarte w Korn-Kali są całkowicie rozpuszczalne w wodzie, a tym samym natychmiast dostępne dla roślin. Dodatkowa zawartość kizerytu (naturalnego siarczanu magnezu) powoduje lepsze wykorzystanie potencjału plonotwórczego roślin. Dawkę nawozu zawsze należy rozpatrywać względem odczynu gleby, zasobności stanowiska oraz oczekiwanego plonu buraków.