Font Size

SCREEN

Profile

Menu Style

Cpanel

OCHRONA KUKURYDZY W SYSTEMIE INTEGROWANYM

Obowiązek stosowania zasad integrowanej ochrony roślin w Polsce, począwszy od 1 stycznia 2014 r., to przede wszystkim nowe podejście do zwalczania agrofagów w uprawach.


Nadrzędnym celem nie jest bezwzględne zwalczanie chwastów, chorób czy szkodników, ale zdrowie roślin, dobra jakość uzyskanych plonów oraz ochrona zdrowia rolników i dbałość o środowisko naturalne.
Założenia te można osiągać poprzez kompleksowe podejście do uprawy kukurydzy. Wykorzystywanie wszelkich dostępnych metod ochrony przed organizmami szkodliwymi, w szczególności niechemicznych, które minimalizują ryzyko zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska, to podstawy integrowanej ochrony kukurydzy. Będą to metody: biologiczne, hodowlane, uprawowe, chemiczne, przy czym wykorzystanie chemicznych środków ochrony roślin ogranicza się do niezbędnego minimum i tylko w celu niedopuszczenia do nadmiernego rozwoju organizmów szkodliwych, przy którym mogłyby wystąpić straty ekonomiczne.

Czytaj więcej...

JUBILEUSZOWY AGROTECH

55 tys. osób zwiedziło XX jubileuszowe Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH w Kielcach od 7 do 9 marca 2014 r. Katalog wystawców zawierał ponad 600 firm z 15 krajów. Wszystko to na powierzchni 90 tys. m2 i w halach 36 tys. m2. Impreza, mało tego że jubileuszowa, to i pod każdym względem rekordowa. A 20 lat temu mało kto wierzył, że się powiedzie!

Tegoroczną wystawę otworzyła Zofia Szalczyk – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Licznie przybyły władze wojewódzkie z Adamem Jarubasem – Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego na czele. Byli też parlamentarzyści, posłowie i senatorowie, oraz przedstawiciele nauki.

Czytaj więcej...

WIOSNA NA PLANTACJI RZEPAKU OZIMOWEGO

Rzepak jest rośliną wymagającą pod względem agrotechnicznym. O plonie decyduje wiele czynników, ale bardzo ważnym jest nawożenie azotowe.

Nawożenie azotowe

Należy wykonać je w momencie ruszenia wegetacji. W uprawie rzepaku ozimego ważna jest zasada, że to „nawóz czeka na rzepak, a nie rzepak nanawóz”. Wegetacja wiosenna tej rośliny rozpoczyna się już na przedwiośniu w temperaturze 2-30C, a to oznacza rozpoczęcie okresu intensywnego pobierania składników pokarmowych i dlatego ważne jest, aby w tym okresie roślinom dostarczyć azot w optymalnych ilościach. Rzepak nie może jeszcze wtedy korzystać z azotu glebowego, gdyż gleby są za zimne, a działalność drobnoustrojów rozpoczyna się dopiero w temperaturze 8-90C. Azot powoduje przyspieszenie regeneracji uszkodzeń pozimowych, stymuluje proces odbudowy rozety liściowej i intensywność rozgałęziania oraz hamuje redukuję zawiązków przyszłych
łuszczyn. Z kolei należy pamiętać także o tym, że zbyt wysokie nawożenie azotem może podwyższyć skłonność roślin do wylegania i zwiększyć ich podatność
na choroby, a także wpłynąć ujemnie na zawartość tłuszczu w nasionach. Cała dawka azotu (optymalna) w nawozach mineralnych powinna wynosić ok.180 kg/ha. Podejmując decyzję o wielkości dawki N, trzeba pamiętać, że przy obecnych relacjach cenowych podnoszenie nawożenia powyżej tej dawki może być nieopłacalne. Wiosenna dawka przy zastosowaniu jednorazowym nie powinna przekraczać 120 kg; na glebach lekkich nie więcej niż 90 kg. Rozsianie nawozu powinno nastąpić możliwie wcześnie na polu wolnym od śniegu, które zdolne jest znieść obciążenie ciągnika z rozsiewaczem nawozów. Jednak nawożenie powinno zostać wykonane w 2 lub 3 dawkach, 2/3 dawki azotu podaje się jako dawkę startową wiosną, 1/3 jako dawkę końcową w momencie, gdy większość roślin
rozpocznie wzrost pędu głównego. Podział wyznaczonej dawki na mniejsze części zmniejsza ryzyko wylegania rzepaku, a przy umiarkowanych i równomiernie rozłożonych opadach zwiększa efektywność wykorzystania go przez rośliny.

Czytaj więcej...

Koniec ESU! Czy mali odpadną?

W nowym PROW 2014-2020 dobrze znane rolnikom ESU zostanie zastąpione nowym wskaźnikiem wielkości ekonomicznej gospodarstw. Co zatem zmieni się dla rolników ubiegających się o dotacje w nowym programie?

W nowym okresie 2014-2020 ze względu na zmiany, które zaszły w WTGR (wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych), planuje się wykorzystanie współczynników standardowej produkcji (SO) opracowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Dane te są okresowo aktualizowane albo obliczane od podstaw. Na potrzeby PROW 2014-2020 stosowane będą najbardziej aktualne współczynniki. Obecnie posługujemy się współczynnikami SO „2007”, jednakże resort rolnictwa przewiduje, że pierwszy nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” odbędzie się z uwzględnieniem współczynników SO „2010”, które będą obliczone dla okresu 2008-2012.
Na potrzeby działań programu planuje się przygotowanie kalkulatora wielkości ekonomicznej gospodarstwa wykorzystującego współczynniki SO (analogicznego do kalkulatora stosowanego w PROW 2007-2013). Ustalanie wielkości ekonomicznej gospodarstwa będzie dokonywane na formularzu
opracowanym przez ARiMR.

Czytaj więcej...

ZAKsan 335 200x350

internetowe krajobraz saletrosan 200x350

internetowe krajobraz RSM 200x350

internetowe krajobraz polifoska 200x350

GA Polidap

baner enplus 200x350